perjantai 22. huhtikuuta 2016

Designer pöydästä oma versio mittatilauksena?

Koska kevät on muuttojen ja suursiivousten sekä juhlien aikaa, tulee meillekin juuri nyt paljon tiedusteluja mm.pöydistä. Yhä enemmän näemme ihan uudenlaisia malleja, sellaisia mitä ihmiset ovat matkoillaan ja sisustuslehdistä bonganneet ja mitä täältä ei saa. Meille voi lähettää kuvia haluamastaan mallista ja me annamme siitä tarjouksen - oli se malli ihan mikä vaan, koska omaa mallistoahan meillä ei ole ollenkaan!

Meille tulee paljon pyyntöjä ja kuvia kansainvälisesti tunnetuista  Designer pöydistä kuten skandinaavisten suunnittelijoiden valmistamista, on Cattelan Italiasta,  on  Fritz Hansen ja Asplund Tati jne. Usein kysymys on siitä että aidon valmistaja ei valmista pöytää halutusta materiaalista tai oikeassa koossa - mutta malli on asiakkaan mielestä se ainoa oikea joten ei auta kuin teetättää siitä itselle sopiva mittatilauksena. Eli voimmeko me valmistaa heille sellaisen - vastaus on tottakai - mutta yhdellä ehdolla:
Asplund Tati
Fritz Hansen

EMME TEE KOPIOTA.
Kun saamme kuvan joistain Designer pöydistä, joudumme aina huomioimaan copyright oikeudet. On rikos tehdä identtinen pöytä (malli, koko, materiaali, yksityiskohdat) mikäli pöytämalli on suojattu. Huomioitava on että usein se Design pöytä saattaa erota yleisesti valmistetusta mallista vain materiaaleiltaan ja teknisiltä yksityiskohdiltaan (miten valmistettu tai kiinnitykset tai jalan muoto tms.)  - ei muuten. Eli suoraan ihan identtistä pöytää emme koskaan valmista vaan joudumme muokkaamaan mallia copyright-suojan vuoksi.  Lisäksi joudumme muuttamaan mallia koska emme yksinkertaisesti pysty valmistamaan identtistä muotoa tai meillä ei ole aina vaadittavia koneita työstää metallia tai design-mallinen pöytä vaatisi erikoismateriaaleja.
Siispä me muokkaamme halutusta pöydästä omanlaisemme mallin. Silloin asiakas saa myös todella hänelle valmistetun uniikin kalusteen - joka ehkä muistuttaa jossain määrin kansainvälisesti tunnettua Design kalustetta.  Onko se sitten kopio ja kuinka paljon se muistuttaa alkuperäistä pöytää, sen saa jokainen itse päättää. Pääasia on  että asiakkaamme saa haluamansa oikean tyylisen kalusteen mikä on valmistettu heille sopivista materiaaleista, heidän kotiin sopivalla värityksellä ja heidän haluamillaan mitoilla.

Ja sitten muistutuksena; Nyt keväällä on toimitusajat hiukka pidemmät koska sesonki pukkaa päälle - eli viikko pari menee normaalin  pari viikon toimitusajan päälle näin touko - elokuun välillä - joten ottakaapa se huomioon!

Hauskaa Vapun odotusta!




maanantai 21. maaliskuuta 2016

Vanhaa kierrätyspuuta taso asiakkaan pieneen vessaan

Joskus asiakkaillamme on todella erikoisia ja hauskoja toivomuksia - kuten tällä kertaa marokkolaistyylinen vessa! Tässä joutuu puusepänkin mielikuvitus koville joskus mutta onneksi on näitä muita apulaisia täällä miettimässä näitä "design" juttuja meikäläisen puolesta.


Ongelmana oli että wc on todella pieni ja kapea, ja mikään valmis kaappi tai taso ei oikein mahdu sinne ilman että tekee tilan ahtaan ja tylsän oloiseksi. Tilasta haluttiin näyttävä ja lämmin - vaikka väritys onkin harmaan eri sävyt. Asiakkaan valitsemat laatat takaseinällä ovat todella kauniit ja rohkeat, ja  niiden piti päästä jotenkin esille ilman että taso vie huomioin - joten tämä taso piti olla jollain tasolla samaa linjaa.

Mietittiin asiakkaan kanssa, teimme parit ehdotukset, ja muutaman päivän jälkeen pääsimme yhteisymmärrykseen siitä mitä tehdään. Asiakkaalla oli heti alusta alkaen mielessä tuo ChabbyChick /ranskalainen tyyli, hiukka kaarevia ja sorvattuja jalkoja yhdistettynä vanhaan puuhun. Meidän hommana oli kehitellä siitä hänelle sopiva yksilöllinen marokkolaistyylinen ratkaisu. Taso rakennetaan valitun altaan alle, siten että allas upotetaan tasoon. Tasosta haluttiin mahdollisimman siro ja avara, jotta se ei tee tilaa ahtaaksi. Tasoon haluttiin hyllyt minne voi laittaa mm. käsipyyhkeitä ja wc paperia etc.

Ja tästä tehtiin sitten asiakkaalle mallikuva/piirros,  minkä perusteella voidaan alkaa hommiin,

pieni ja siro taso pieneen vessaan sorvatuilla jaloilla


Asiakas oli valinnut käsienpesualtaaksi tämän IDOn näppärän pienen altaan kokoa 27x50  cm - eli ei ole koolla pilattu mutta silti kaunis ja moderni.


Tason materiaaliksi tuli vanhaa kuusta, tosi kellastuneen harmaata, aika rouheapintaista ja väritykseltään oikea.



Jalat ovat sorvattua mäntyä, sävytettyänä harmaalla jotta ne sopivat tason hyllyjen kanssa. Materiaali on vanhaa lattialankkua joten siinä on todella ajan patinaa sadan vuoden ajalta! Tason  korkeus on 75cm ja altaan kanssa tasan 90 cm. Tason lankut ovat 3.5 cm paksuja joten taso on tosi tukeva ja seisoo ilman seinäkiinnitystäkin paikallaan. Ja tältä se näytti pajalla.....Käsienpesualtaan muodon vuoksi tuo etulevyn V-muoto toteutettiin ihan käsityönä taltalla ja veitsillä kaivertaen (puu on 3 cm paksua) - muutaman päivän homma että saatiin allas istumaan saumattomasti.

Kun taso vietiin sitten paikalleen asiakkaan luona, sen väri muuttui kun puun harmaa ja seinän mikrosementti ja laattojen harmaus korostivat toisiaan - eli puu vain vahattiin ja se on siinä. Tosi onnistunut pakkaus meidän mielestämme :)!



Eikun seuraavan urakan kimpuun,....deadlinet painaa päälle vaikka vielä vedetään tikkuja sormista edellisen työn jäljiltä...



sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Jatkoa Turun pöydän valmistukseen puusepän pajalla

Juu,
Ja sorvin ääreen taas yhden huilauspäivän jälkeen. Eli tässä näitä Turun lankkuja työstettiin ensin pari päivää  - lankut ovat nyt liimausvaiheessa eli  se on kasattu ja puristuksessa kuivamassa.
Ensin lankut putsattiin ja kantattiin niin että ne voitiin tapittaa ja liimata yhteen. Kannesta tulee näin rustiikkinen mutta moderni koska lankkujen väliin ei jää rakoja. Kauempaa katsottuna pöytä on moderni mutta läheltä näkee lankkujen rustikkisuuden. Asiakas halusi että pintaan jää ajan jäljet joten niitä ei sitten hiottu pois vaan kolot yms. jätettiin kanteen.

Tässä kansi liimausvaiheessa kun se on puristuksissa:
Vanhaa mäntyä pöydän kansi kuivumassa liimauksessa

Kannesta lähikuva, eli vanha mäntyä on hiukka punertavan kellertävää, siinä on tiukka vuosirengas koska puu on kasvanut hitaasti ja pitkään- Puu on todella painavaa ja kestävää!
Puussa on ajan myötä harmaantumisia ja väri on kirjava, tyypillistä vanhalle männylle.

Kun kansi on kuivunut puristuksissa sen 24 h kannen hiontaa ja työstämistä jatketaan käsipelin. Me emme käytä tasohiomakoneita yms. koska silloin se pinnan rustiikkisuus katoaa täysin. Tässä tapauksessa hiottiin epäkeskolla suurimmat epätasaisuudet pois mutta jätettiin kolot yms. jäljet näkyviin.


vanhaa mäntyä lähikuva lankkujen pinnasta hiottuna valmiiksi
Kun puu on paljas, ei siinä näy paljon nämä kolot yms, vaan ne tulevat esille casta kun puukansi värjätään. Tässä tapauksessa asiakas halusi keskiruskean 3-ulotteisen pinnan.
Se tehtiin OsmoColor sarjan öljyvahoilla, koska silloin pinnasta saadaan elävä, puun rakenne jää värin alla näkyviin koska väri ei ole täysin peittävä. Vaha kiillotetaan ja silloin pinnasta tulee satiinin hohtoinen ja kolmiulotteinen:
Värikerroksia laitetaan yleensä pari jotta pinnasta saadaan oikean näköinen ja väristä tarpeeksi syvä ja kansi ei jää liian läikikkääksi. Vanha puu imee väriä tosi epätasaisesti joten siksi kerroksia joudutaan laittamaan useampi että väristä tulee tasainen.
Tässä alla kuva kun kanteen oli laitettu ensimmäinen kerros:


Kansi kun ensimmäinen värikerros oli laitettu

Toinen kerros laitettiin 24 h kuluttua kun ensimmäinen kerros oli kunnolla kuivunut ja se oli kertaan hiottu ja kiillotettu. Sen päälle laitettiin ohut kerros, mikä tasoitti värin. Sen jälkeen pintaan tuli vielä väritön OsmoColor sarjan vaha, ja sen jälkeen kiillotus.

Valmis suklaanruskea OsmoColor vaha + kiillotus mäntypintaan

Kolot ja urat yms. näkyvät hyvin OsmoColor vahan kanssa, kolot korostuvat ja pinnasta tulee kolmiulotteinen

Dimitri metallipajalta oli saanut rungon valmiiksi 3x3 teräsputkesta, ja se maalattiin mustaksi. Metallirunko on todella kestävä, sen päällä voi olla 200 kg painoa. 

Mittatilauksena pöydän runko 3x3 metallia mustaksi maalattuna kulmatuilla

Ja sitten vain valmis kansi rungon päälle, ruuveilla kiinnitys ja pöytä on valmis asiakkaalle vietäväksi.



Ja minä menen saunaan ;)!

Eiku seuraavan projektin kimppuun !

perjantai 4. maaliskuuta 2016

Ruokapöytä metallirungolla asiakkaalle Turkuun

Ja tässä uusin kohde; asiakas haluaa omilla mitoilla metallisen ruokapöydän vanhasta puusta - runko tulee olla tukevaa putkea. Joten tässä käytämme sitten Dimitriä ja 3x3 industrial terästankoa. Ja lopputulemana on siis tämä:
Kierrätyspuinen ruokapöytä 200x95x 75 teräsrungolla 3x3


Valmistuaika näille pöydille on n 2-3 viikkoa, usein tuolla metallipajassa on sen verran töitä että eivät ehdi tekemään runkoja hetsilleen. Me täällä puusepän pajalla taasen puuhastelemme joka päivä joten työt etenevät nopeammin täällä kuin metallipajalla.

Etsin tuolta tapulista sopivat lankut tälle asiakkaalle - nappasin 4 kpl vanhaa mäntyä, n. 25 cm leveitä lankkuja, koska pöydästä piti tulla 100 cm leveä. Lankut olivat aika hyvässä kunnossa joten riitti, että harjattiin ensin kurat pois pinnasta, sitten kevyesti hiottiin että saatiin esille se pintakuvio - ja siitä sitten jatkettiin hiontaa. Asiakas halusi rustiikkisen pinnan joten emme voineet vetää lankkuja höylän lävitse kun sitten ei olis rustiikkisuudesta mitään jäljellä. Käsihionta epäkeskokoneella on se ainoa oikea tapa. Siihen hurahtaa aika paljon tunteja kun pinta on noin iso 200x95cm.
Kannen lankut tässä kun kurat on otettu pois pinnasta:
vanhan lankun pintaa hionnon jälkeen

tiistai 1. maaliskuuta 2016

Ja töitä pukkaa.....

Asiakastoimituksia - kevään suosituimmat ruokapöydät pitävät kiireisenä!



Kevään tullen meillä aina käy kuhina, se on ollut näin jo useita vuosia ja tänäkin vuonna, lamasta huolimatta, kiire painaa päälle. Tehtiin metallipajan Dimitrin kanssa yötä myöten töitä että saatiin asiakastyö valmiiksi ajoissa: Iso Modena ruokapöytä missä tammikansi isoilla mustilla vannejaloilla. Asiakas saa kunnian kantaa n 100 kiloa painavan kannen kotiin, jalat onneksi toimitetaan erikseen!okoa tällä on muhkeat 260 cm x 110 cm


Pakko sanoa että näin hienoa kantta emme usein tee - tämä on todella yksi isoimmista. Massiivinen kansi tehtiin isoista paksuista tammilankuista, jotka olivat n. 45-65 cm leveitä mutta tuppeensahattu.






Tammilankut a Natural - eli suoraan tapulista tuppeensahattuna

Siitä kun veisteltiin kuoret, kantattiin ja höylättiin, jäi puhtaaksi mitaksi lankuille n. 43-51 cm. Upeahan siitä tuli.


Tammilankut kantattuna ja mittaan leikattuna
Tuo vanha puu on aika hauska, koskaan ei tiedä mitä sieltä alta paljastuu ennenkuin se on höylätty eli vanhat kuluneet pinnat pois: ilme muuttui aikalailla
Tammilankut vastaliimattuna  - pinta hiottuna kertaalleen


paksu ja leveä tammilankku  -  51 cm leveä ja n. 5 cm paksu

Tuo yksi isoin lankku on 51 cm leveä ja siitä tuli aika erikoisen värinen koska siinä on keskellä puunsyitä valkoista, mitä yleensä on vain kuoren alla reunoissa. Tästä lankusta tuli erikoinen, toivottavasti asiakas tykkää! Öljyä pintaan ja väristä tuli upea kullanruskea eri sävyineen. Hiukka jouduttiin paikkaamaan noita isompia oksanreikä, mutta ne sulautuvat hyvin tähän kokonaisuuteen.

Ja tälläinen siitä sitten tuli :

Tammilankut OsmoColor vahalla käsiteltynä




torstai 25. helmikuuta 2016

Pöytää valmistaessa .....

Tässä puuhastellaan taas - vaihteeksi asiakkalle menossa hiukka erilainen  pöytä  -  punaista mäntyä!
Tämä puulaji on mäntyä mutta koska se kasvaa sellaisessa maastossa missä on paljon mineraaleja ja savea, on puussa paljon punaista! Siitä nimi punainen  mänty. Oikeastaan väri on keltainen, oranssi ja punainen - ja kaikkea siltä väliltä. Syynä siihen että maasto vaikuttaa puun väriin ei oikein ole minulle selvinnyt mutta hauskan näköistä puuta tämä on!

Asiakas halusi pöydän ja penkin - tässä valmis tuote. Tuossa alla tekstissä on sitten valmistuvaiheista kuvia.
Valmis pöytä ja penkki 200 cm pitkänä ja natural


 Lähikuva valmiista pinnasta:
Väri on oranssin-keltaise-punaisen ruskan eri sävyjä - Liberon väritön vaha

Ja mitäs sitten aloitetaan:

Eli ensin kaivettiin vanhat lattialaudat esille, tuolla ne tapulissa ovat istuneet vuosia - jotkut laudat ovat yli 50 vuotta vanhoja, osa vielä vanhempaa - en edes tiedä kun ovat isoisän aikaisia. Koska lankut on aika rujossa kunnossa, höylätään pinnat esille. Sitten nähdään minkälainen lankku on kysesssä.




On punainen tai ehkä enemmän vaaleanpunainen??



Sitten laitetaan lankut riviin ja alkaa kanttaus, kuoren poisto ja pintojen höyläys, minkä teemme aina käsin  - emme vedä näitä ison höylän lävitse koska silloin pinnan rustiikkinen pinta katoaa! Eli käsipelillä kuten ennenvanhaan isoisäkin teki....

Kun lankut ovat suht ok, niistä tehdään kansi mikä ei vielä ole mitassaan. Lankuista tehdään tapittamalal ja liimaamalla yhtenäinen levy

Levyä aletaan sitten käsitellä höyläämällä ja hiomalla, kunnes pinnat ovat sellaiset kuin asiakas haluaa - ja tässä vaiheessa yleensä jo laitetaan kuvia menee jotta asiakaskin näkee mitä on tulossa.



Ja siten jalat. Asiakas halusi kevyen ja modernin ilmeen pöytään ja penkkiin, joten teimme jalat siten että etu- ja takajalkojen välillä on tukipalkki, muuten ei ole mitään sokkelia. Näin pöytä on kevyen näköinen ja jalat voidaan laittaa siihen kohtaan kuin asiakas haluaa - omien tuolien vaatiman tilan mukaisesti.

Jalat näissä ovat samaa punaista mäntyä - aika raidalliset niistä tuli, näyttävät:



Sitten onkin viimeistelyä vaille valmis! Eli vahaa pintaan, hiontaa, lisää vahaa etc.
Pinnassa on koloja, paikkoja, rakoja yms. mitä nyt vanhassa lankussa yleensäkin on mutta vahan myötä alkaa ne värisävyt sieltä nousta ja pinta alkaa olla jo valmis. Joskus kuivataan vahaa puhaltimella kun pakkaaspäivänä pajassa on vain 15 C lämmintä. Vaha vaatisi sen 20 - 22 C lämpimän tilan että kuivuu kunnolla että ei jää tahmeaksi ja että sen voi kiillottaa. Ja sitten koko komeus pakattiin ja rahdilla asiakkaalle!




















valmis kansi 
valmis kansi 

MUITA TÖITÄ